Festtogether nasıl başladı, ilki nasıl geçti?

2019 senesinin başlarında İhtiyaç Haritası’nın kurucularından dostlarım Ali Ercan ve Mert Fırat benimle temasa geçip “Bir festival düzenlemeyi planlıyoruz, senin israfı önleme vizyonunu da bu festivalde uygulamak istiyoruz” dediklerinde çok mutlu olmuştum. Sonrasında “Eğlen, İz Bırakma” mottosuyla düzenlenen Festtogether’ın nasıl bir işbirliğiyle gerçekleştirildiğini ve bu ilk festivalde neler yaşandığını bu haftaki yazımda kaleme alıyorum.

Son blog paylaşımımda bir sonraki yazımı geçen sene düzenlenen ilk Festtogether’a ayıracağımı belirtmiştim. Benim açımdan her şey Ali Ercan ile Mert Fırat’ın beni arayıp “Senin israfı önleme vizyonunu uygulayacağımız bir festival düzenlemek istiyoruz” demeleriyle başladı. Ben de Bozcaada Koşusu ve Cunda Triatlon’unda hayata geçirdiğimiz israfı önleme vizyonunun bir müzik festivalinde de uygulanmasının harika bir fikir olduğunu belirtip “Elimizden gelen desteği veririz” dedim. Sonrasında TİDER’in yönetim kurulu başkanı, genel müdürü ve ilgili tüm TİDER yöneticileri organizasyonun bir parçası haline geldi.

Hatırlatmak için Bozcaada Koşusu videosunu paylaşıyorum:
 


Bir Whatsapp grubu oluşturuldu ve buraya İhtiyaç Haritası, İdema, DasDas gibi ana organizatörlerin dışında Adım Adım’dan Itır, UNDP’den Faik gibi farklı STK’ların yöneticileri ve sivil toplum dünyasının fikir önderleri de katıldı. Festivale katkıda bulunan diğer STK’lar TEMA Vakfı, Çaba Derneği, TOG, Tohum Otizm ve Sosyal Ben idi. Organizasyonun tüm detaylarını Whatsapp’tan hep beraber konuşmaya başladık. 

Dünya starı Bob Geldof sahnede

Etkinlikle ilgili farklı mecralarda haberler çıkmaya başladı. Klass Magazin’de yayınlanan Itır, Hande ve Mert’le yapılmış röportajı örnek olarak buradan paylaşmak isterim: http://www.klassmagazin.com/eglenirken-iz-birakmamak-mottosuyla-festtogetherdayiz

İlk organizasyon tarihi olarak 14 Temmuz belirlendi ancak daha sonra bu tarih 14 Eylül başlangıç, 28 Eylül ana organizasyon şeklinde değiştirildi. 14 Eylül’de organizasyonun ilk ayağında Bob Geldof DasDas’ta sahne aldı. Çok keyifli geçen bu etkinlikte binin üzerinde katılımcı yer aldı. 

Sonrasında 28 Eylül Cumartesi günü ana etkinlik KüçükÇiftlikPark’ta düzenlendi. Bu etkinliğin programını ve ilgili tüm detayları Festtogether 2019’un resmi web sitesinde görebilirsiniz: http://www.festtogether.com/2019/index.html

Festtogether ekibi ve festivale katılan tüm STK’lar festivalden bir gün önce gönüllülerle birlikte (Temel İhtiyaç Derneği) Maçka Parkı'nı temizledi. Adım Adım'ın Maçka Parkı'nda düzenlediği koşuyla başlayan festival yoga ile devam etti. TİDER festival alanındaki atık sürecini yönetti. İhtiyaç Haritası konukların getireceği kitapları ve müzik aletlerini köy okullarına müzik sınıfları ve kütüphaneler açmak üzere topladı. Buğday Ekolojik Yaşamı Destekleme Derneği, Toyi ve Puduhepa ve Kız Kardeşleri'nin atölye çalışmalarının ardından paneller başladı. 16.00'dan itibaren de konserlere start verildi.

Bob Geldof, Mor ve Ötesi, UNKLE, Kimbra, Sophie Hunger, Son Feci Bisiklet ve Athena’nın konserleriyle festivale katılanlar harika vakit geçirdiler.

Etkinlikle ilgili detaylı bilgileri Itır’dan istedim. Itır’ın Festtogether’la ilgili paylaştığı bilgileri size aktarmak isterim:

Nasıl birlikte eğlendik?

8.500 ziyaretçi, DasDas’taki etkinlikle birlikte 9.850 seyirci

16 STK katılımı

75 gönüllü ile atık ayrıştırması
 
2 panel, 8 konuşmacı – 800 izleyici

11 sponsor şirket

Türkiye’de ilk kez festival alanında Vegan Yemek Alanı

3 yerli, 2 yabancı müzik grubu

13 saat aralıksız süren operasyon

300 kişilik istihdam

Nasıl İz Bırakmadık?

250 kg kağıt, 250 kg plastik ve 840 kg cam atığın geri dönüşümü sağlandı.

Kişi başı dönüştürülen atık miktarı 260 gram olarak kayıtlara geçti.

Neyi Önledik?

Etkinlik kapsamındaki çalışmaların çevresel faydaları ile 4 kişilik bir ailenin yıllık tüketimine eş değer, 2.760 kw/saat elektrik, bir bireyin yıllık tüketimine eş değer 66,67 metreküp su, ortalama bir aracın deposunu dolduracak 45 litre yakıt tasarrufu elde edildi.

Ortalama bir dönüm orman arazisinde yer alan 50 yetişkin ağacın kesilmesinin önüne geçilmiş oldu.


http://www.festtogether.com/2019/index.html resmi web sitesinde görebileceğiniz gibi “Eğlen, İz bırakma!” mottosuyla düzenlenen etkinlik şu şekilde tanımlanmıştır:

"Bir sistemin kendini devam ettirmek için uzun vadeli yeniden üretimi" anlamına gelen "sürdürülebilirlik" kavramını merkeze alarak, eğlence ve iyi müzik vaat eden festival herkesi dünyaya sahip çıkmaya çağırıyor.

Dünyadaki tüm büyük festivaller her yıl toplam 20 bin ton atık üretiyor. Kişi başına düşen rakam 2,8 kg. Festtogether'ın en önemli amacı müziğin birleştirici gücünü kullanarak ekolojik farkındalığı artırmak.

Başarılı oldu mu? Evet, bence hedeflere ulaşılmıştır. Özellikle gençlerde sürdürülebilirlik kavramı hakkındaki farkındalığı geliştirme anlamında Festtogether’ın önemli katkıları olmuştur.

Geçen seneki Festtogether ve bu sene düzenlenen Festtogether Evde festivalleri ile tüm katılımcıların hem güzel vakit geçirmeleri hem de sosyal farkındalıklarının artırılması ve topluma fayda sağlama yönünde harekete geçmeleri sağlanmıştır.

Emeği geçen herkesi can-ı gönülden kutlarım. Daha nice Festtogether ve Festtogether Evde gibi sosyal faydayı öne çıkarıp “an”dan keyif almamızı sağlayan etkinliklerde görüşmek dileğiyle…

İlginizi Çekebilir
Yorumlar ( 0 )
Bu yazı hakkında ilk yorumu siz yapın...
Yorumlarınız için