Cumhuriyetimizin 100. Yılı
Cumhuriyetimizin 100. Yılını kutladığımız 29 Ekim tarihinde hazırlanan törenlerin ötesine, genel resme baktığımızda “Kurulduktan 100 yıl sonra Cumhuriyet olması gereken yerde mi?” sorusu hepimiz için önem taşıyor. Bu yazımda “Neredeyiz?” sorusunu yine sorular aracılığıyla ele alacağım.
Atatürk bugün yaşasaydı (ki bundan 85 sene önce hayatını kaybettiğini hepimiz biliyoruz) hâlihazırdaki Cumhuriyetimizin gelişimiyle ilgili ne düşünürdü, neyi değiştirmek isterdi? Bunun cevabını sizlere bırakacağım bu makalemde sadece sorular soracağım. (Bu soruların cevaplarına dair herkesin farklı düşünceleri olabilir ama Atatürkçüler bence 3 aşağı 5 yukarı bu sorulara benzer cevaplar verir.) Her bakanlığa bir sorum var (soru sayısı çok daha fazla ancak lafı uzatmamak adına her bakanlığa kendi açımdan en özlü soruyu soracağım).
Tüm sorularımın başına şu cümleyi ekleyebilirsiniz: Kurulduktan 100 yıl sonra Türkiye Cumhuriyeti …
1) Adalet Bakanlığı:
Hukuk devletidir diyebilir miyiz?
2) Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı
Şiddet olaylarının önüne geçerken fakirliği çözebildi mi?
3) Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı
Tüm vatandaşlarının geçinebilmesini sağladı mı?
4) Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı
Sürdürülebilir çevre ve şehirler inşa edip iklim değişikliğiyle savaş için gerekenleri yapabildi mi?
5) Dışişleri Bakanlığı
Ülke olarak milli birlik ve egemenlik haklarını sonuna kadar korurken tüm ülkelerin saygı gösterdiği, Birleşmiş Milletlerin göz bebeği ve tüm dünyadaki önemli kararlarda söz sahibi bir ülke konumuna geldi mi?
6) Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı
Ülkenin milli enerji ve tabii kaynaklarını korurken iklim değişikliğiyle savaş için şart olan %100 yenilenebilir enerjiyi hayata geçirebildi mi, üstelik bunları yaparken de memlekete ciddi finansal kaynak sağlayabildi mi?
7) Gençlik ve Spor Bakanlığı
Tüm okullarda sporun kişisel gelişimlerine ışık tuttuğu geleceği çok parlak bir gençlik yaratabildik mi?
8) Hazine ve Maliye Bakanlığı
Sürdürülebilir bir şekilde cari fazla veren ve bunu da sadece ülkenin, vatandaşlarının ve ülkede yaşamını sürdüren tüm canlıların her açıdan desteklenmesi ve gelişmesi için harcayan bir hazine ve maliyeye sahip miyiz?
9) İçişleri Bakanlığı
Ülkemizde tüm suç unsurları planlı bir şekilde ortadan kaldırılıp suç oranı her geçen gün azaltılıyor mu?
10) Kültür ve Turizm Bakanlığı
Kültürümüze her anlamıyla sahip çıkılıp gelişmesini sağlamak için ve turizmde her sene gelirleri artırırken doğayı koruyan sürdürülebilir turizm için gerekli adımlar atılıyor mu?
11) Millî Eğitim Bakanlığı
Cumhuriyetin ilk yıllarından itibaren gelişmemizin önündeki en büyük engel olan tüm vatandaşların eğitimi (sadece çocuklar ve gençler değil, herkesten bahsediyorum) için gerekenler yapılıyor mu?
12) Millî Savunma Bakanlığı
Ülke olarak kendini savunacak insan gücü ve milli teknolojiye sahip mi?
13) Sağlık Bakanlığı
Ülkede herkesin en temel hakkı olan en iyi sağlık hizmetleri ve tedaviye bedelsiz ulaşabiliyor mu?
14) Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı
Kendi sanayi ve teknolojimiz dışa bağımlı olmadan kendini geliştirip dünya çapında bir rekabete girebiliyor mu?
15) Tarım ve Orman Bakanlığı
Orman yüzölçümünü artırırken tarım ve hayvancılık anlamında da kendi kendine yetebilecek bir ülke konumuna gelebildi mi?
16) Ticaret Bakanlığı
Her konunun belli prensip ve kuralları çerçevesinde, ticaretin etik, basiretli, ve liyakatli kişiler tarafından yapılması sağlanırken, ülke gelişiminin önünde büyük engel oluşturan yolsuzluk gibi sorunlar bertaraf edildi mi?
17) Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı
Altyapımız ve ulaştırma kanallarımız her türlü afete dayanıklı ve sürdürülebilirlik prensiplerine ve bütçeye uygun bir şekilde inşa ediliyor mu?
Tabii şahsen her bir bakanlığın sorusu benim açımdan en az bir blog yazısına tekabül ediyor. Her konuda söyleyeceğim çok şey var ama lafı fazla uzatmamak adına tüm bu soruların cevaplarını siz sevgili okuyucularıma bırakıyorum. Zamanı gelince tüm bu konularla ilgili fikirlerimi paylaşacağım. Yaşadığımız tüm sorunlara rağmen Atatürk ve silah arkadaşlarının kurduğu Cumhuriyetimizin 100. Yılını can-ı gönülden kutlar, bu muhteşem eserin daha sağlam ve tüm insanlığa ciddi katkıda bulunabilecek bir yapıya kavuşmasını dilerim.