Kosta Rika’nın 200. Yılı kutlu olsun!

2008 yılından beri Fahri Konsolosluğu’nu yaptığım Kosta Rika’nın 200. Yıl Dönümüne denk gelmek benim için büyük şeref oldu. Bana “bugün hangi ülkenin temsilciliğini yapmak istersin?” diye sorsalar, hiç tereddüt etmeden ilk sırada yüzölçümü diğer ülkelere göre küçük, kalbi ve vizyonu büyük olan bu örnek ülkeyi, Kosta Rika’yı seçerdim. Güzel Kosta Rika’nın 200. Yılı kutlu olsun!

2008 yılının Ocak ayında bu göreve resmi olarak atandığımdan beri gururla bu görevi sürdürdüm. Her sene farklı konuların ön plana çıktığı fahri konsolosluğum döneminde bu senenin çok farklı bir özelliği var. Ülkenin 200. Yıl Dönümünü kutluyoruz. Dile kolay tam iki asırdır bir ülke sistemini götürebilmenin, ülkedeki refahı sağlayabilmenin ve doğasını koruyabilmenin ağırlığı ve birikimi var. Kosta Rika gibi diğer ülkelere göre yüzölçümü küçük, kalbi ve vizyonu büyük, Birleşmiş Milletler’de örnek olarak gösterilen bu ülke karakter yapısını hiç bozmamıştır. Kosta Rika’yla ilgili bilgisi olmayanlar için kısaca bilgilendirme yapalım (Kaynak – Vikipedi: https://tr.wikipedia.org/wiki/Kosta_Rika)

Kosta Rika (İspanyolca: Costa Rica), resmî adıyla Kosta Rika Cumhuriyeti (República de Costa Rica), bir Orta Amerika ülkesidir. Kosta Rika adı İspanyolcada zengin sahil anlamına gelmektedir. Kuzeyde Nikaragua, güneydoğuda Panama ile komşudur. Batısında Büyük Okyanus, doğusunda ise Karayip Denizi vardır. Büyük Okyanus'taki toprağı Cocos Adası Ulusal Parkı dolayısı ile Güney Amerika ülkesi Ekvador'a komşu sayılmaktadır. Ayrıca Kosta Rika, ordusu bulunmayan az sayıdaki ülkelerden biridir.

16. yüzyılda İspanyol kolonisi olmadan önce bu topraklarda oldukça seyrek bir yerli nüfus bulunuyordu. 19. yüzyılda İspanya'dan bağımsızlığını kazandığında dış dünyaya kapalı ve fakir bir ülke olan Kosta Rika, aradan geçen yıllarda Latin Amerika'nın en istikrarlı, müreffeh ve gelişmiş ülkelerinden biri haline geldi. 1949 yılında kabul edilen bir yasa ile ülkede ordu tamamen kaldırılmıştır. Egemen devletler arasında bunu gerçekleştiren pek az devlet vardır. Kendisiyle aynı gelir seviyesindeki ülkelere göre çok daha fazla insani kalkınma gerçekleştirdiği için 2010 yılında Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) tarafından örnek ülke seçilmiştir. 2011 yılında ise yine aynı kuruluş tarafından insani kalkınma ve eşitsizlikle mücadele yanı sıra, sürdürülebilir çevre politikaları konularında UNDP'nin örnek gösterdiği bir ülke olmuştur.

Kosta Rika’nın fark yaratan değerleri

Bugün geldiğimiz noktada Kosta Rika, sıkıntıları nitelik ve nicelik olarak diğer Latin Amerika ülkelerine göre daha az olan, ordusu bulunmayan, her şeyi doğaya saygı çerçevesinde yönetmeye çalışan, nispeten sağlıklı demokrasisini sürdürebilen nadir ülkelerden.

Kosta Rika’yla ilgili yazabileceğim çok güzel şeyler var. 200. Yılı şerefine kaleme aldığım bu yazıda vermek istediğim mesajlardan önce biraz benim Kosta Rika’yla olan geçmişimi hatırlayalım. İşte Kosta Rika’yla ilgili daha önce çeşitli tarihlerde kaleme aldığım 10 yazının linkleri:

https://www.serhansuzer.com/tr/kosta-rika-istanbul-fahri-konsolosu-olarak-yasadiklarim

https://www.serhansuzer.com/tr/2009-turkiye-kosta-rika-iliskilerinde-donum-yili

https://www.serhansuzer.com/tr/kosta-rika-fahri-konsolosu-olarak-gecen-5-yil-2010-2015

https://www.serhansuzer.com/tr/kosta-rika-fahri-konsolosu-olarak-son-doneme-girerken

https://www.serhansuzer.com/tr/kosta-rika-ile-pura-vida-bagim-hicbir-zaman-kopmayacak

https://www.serhansuzer.com/tr/jose-sancho-sergisi-bir-sanat-ve-dostluk-oykusu

https://www.serhansuzer.com/tr/kosta-rika-fahri-konsoloslugu-tamam-mi-devam-mi-

https://www.serhansuzer.com/tr/latin-amerikada-politik-dusunce-ve-bolgemize-uyarlamasi

https://www.serhansuzer.com/tr/kosta-rika-ve-varolmanin-dayanilmaz-siirselligi

https://www.serhansuzer.com/tr/kosta-rikadaki-son-secimler-ve-bize-ogrettikleri

En son bu sene Mayıs ayında “200. yıllarını kutlamaya hazırlanan Latin Amerika ülkeleri” başlıklı bir başka yazı kaleme almıştım: https://www.serhansuzer.com/tr/200-yillarini-kutlamaya-hazirlanan-latin-amerika-ulkeleri

Dünden ve bugünden 3’er temenni

Bu yazıda Türkiye dahil gelişmekte olan Latin Amerika ülkeleri için 3 temennimi paylaşmıştım:

1) Umarım Türkiye 2 sene sonrasında pandeminin izlerini silmiş olur ve ülkemize yakışır kutlamalar silsilesini 29 Ekim 2023’te 100. Yılda hep beraber yaşarız.

2) Umarım bu ülkeler arasından biri çıkar ve diğerlerine örnek teşkil edecek şekilde ülkedeki yapılanmayı baştan aşağıya değiştirir ve yaşanan sıkıntıları tam tersine çevirerek ülke çapında refahı sağlar.

3) Ve umarım Türkiye’yle bu kardeş coğrafyada yaşayan Latin Amerika ülkelerinin ilişkileri gün geçtikçe gelişme kaydeder ve birbirlerini sürekli desteklerler.

Şimdi de temsil ettiğim Kosta Rika’yla ilgili 2030 yılına kadar gerçekleşmesini beklediğim 3 temennimi 200. Yıl Dönümünde sizlerle paylaşmak isterim:

1) Umarım Kosta Rika %100 yenilenebilir enerji hedefini özellikle hidroelektrik santrallerinin payını %10’un altına düşürerek gerçekleştirir. Bu da güneş, rüzgar, dalga, biyogaz gibi enerji türlerinin paylarının ciddi anlamda artırılması anlamına geliyor.

2) Umarım ülkenin diğer Latin Amerika ülkelerine göre daha iyi durumda olan refah düzeyini Kanada, İskandinav ülkeleri, Avustralya gibi en üst düzeye çekebilir, ülkede zenginlik artar ve tüm halk da bundan faydalanır.

3) Umarım altyapısını eksiksiz hale getirirken doğayı koruma misyonunda çıtayı yükselterek dünyamızda yaşanan iklim krizinde örnek işlere imza atmaya devam eder. Örneğin fosil yakıtlı araçları komple elektrikli araçlarla değiştiren ilk ülke olabilir.

“Pura Vida” felsefesi

Tüm bunları söylemişken Latin Amerika’nın genel karakteristiği olan “hayattan keyif alma” nosyonunu da unutmayalım. https://www.serhansuzer.com/tr/pura-vida-veya-yasami-anlamla-donatmak linkinde kaleme aldığım yazıda Pura Vida felsefesinden bahsetmiştim: Kosta Rika’ya özgü bu felsefi yaklaşım Türkçede “salt yaşam”, “güzel hayat”, “doya doya yaşamak” veya “pozitif yaşam” gibi farklı kavramlarla karşılanabilir. Ne şekilde kullanılırsa kullanılsın, her zaman olumlu bir ifadeyi yansıtır. Pura Vida’nın “pozitif yaşam” karşılığından benim anladığım ise şudur: Hayat anlamla donatıldığı ölçüde güzeldir. O yüzden sorumluluk alıp, olumlu ve anlamlı olanı üretmeye yönelmeliyiz.

Kosta Rika’nın 200. Yılı kutlu olsun! Daha nice yüzyıllar kutlamak ve Kosta Rika’nın bu saçtığı ışığın hiç değişmemesi dileğiyle. Pura Vida!

Bonus: 17 Ekim 2021 tarihinde Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası (CSO) Kosta Rika, El Salvador, Guatemala, Meksika, Peru ve Brezilya’nın bağımsızlıklarının 200. yılı kutlamaları kapsamında Latin Amerika müziklerinden oluşan bir konser vermek üzere sahne aldı.

Etkinlik T.C. Dışişleri Bakanlığı ve CSO’nun katkılarıyla 200. yıllarını kutlayan ülkelerin büyükelçilikleri tarafından düzenlendi.

Söz konusu ülkelerin simgesel değeri olan parçalarının da yer alacağı konser İzmir Devlet Opera ve Bale Orkestrası’nın Şefi Tulio Gagliardo Varas önderliğinde CSO tarafından sergilendi.

İşte bu harika konserden bazı görüntüleri sizlerle paylaşmak isterim. Öncelikle açılış konuşmasından başlayalım:

https://www.youtube.com/watch?v=x6gM56LbUdQ&t=2s

Şimdi de bu harika konserden görüntüler:

…….

İlginizi Çekebilir
Yorumlar ( 0 )
Bu yazı hakkında ilk yorumu siz yapın...
Yorumlarınız için