Önemli bir sporcu rol modeli: Semih Saygıner

Yeni bir yazı dizisi başlatıyorum. Özellikle karakterlerini spora yansıtıp dünya çapında büyük başarılara imza atmış ve benim de rol modeli olarak takip ettiğim kişileri kaleme alacağım. Her bir yazıda bu rol modellerin söylemlerinden önemli dersler çıkaracağız. Bu ilk yazımda bizim jenerasyonda oldukça popüler olan bilardonun özellikle en zor disiplini olan üç bantta sayısız başarılara imza atıp defalarca dünya şampiyonu olmuş Semih Saygıner’e yer veriyorum.

Bizim nesle azimle çalışıldığında neler başarılabileceğini gösterip ışık tutan kişilerdendir Semih Saygıner. Türkiye’de 90’lı yıllarda oldukça popüler olan bilardoda genellikle hem daha kolay olmasından hem de topun deliğe sokulmasının verdiği keyiften dolayı Amerikan bilardosu her zaman daha popüler olmuştur. Bizlerin Amerikan bilardosu olarak adlandırdığı ve Amerikan Bilardosunun bir varyasyonu olan Snooker adıyla resmi turnuvalarını izlediğimiz bilardo türünün dışında, ciddi bilardo oyuncularının “tamamen zekâ ve çalışma ürünü” diye adlandırdıkları üç bant bilardonun ustalarına da bilardo camiasında her zaman ayrı bir saygı ve sevgi vardır.

Snooker’da iyi bir seviyeye gelmek için sarf edilecek çabayla üç bant bilardodaki çaba arasında dağlar kadar fark vardır. Her ne kadar bizler için daha sıkıcı olduğu genel kanı olsa da üç bantta bir sayı yaptığında bilardoda en üst seviyeye gelmişsin gibi bir his oluşur. O yüzden ben de bir ara üç bant bilardoya sarmıştım. Topunu kendi topuna çarptırdıktan sonra 3 banta çarptırıp masadaki 3. topa çarptırmaya çalışmak kulağa basit gelse de, zekânın ve yaratıcılığın arşa çıktığı bir disiplin olduğunu söyleyebiliriz bunun.

Saygıner’in kısa yaşam öyküsü

Şimdi böyle bir alanda 90’lı yıllarda dünya şampiyonluğunu kazanarak adını Türkiye’nin efsane sporcuları arasında yazdıran, sayısız başarılar, turnuva şampiyonlukları ve dünya şampiyonluklarından sonra 10-15 sene ara verip sonra yeniden dönerek 2021 senesinde dünya şampiyonu olan bir isimden bahsediyoruz. Bilardo camiasında efsaneleşmiş ve hayatın diğer tüm alanlarına da ışık tutan Semih Saygıner’i öncelikle tanıyalım (Bkz: https://tr.wikipedia.org/wiki/Semih_Sayg%C4%B1ner):

Semih Saygıner (d. 12 Kasım 1964, Adapazarı), profesyonel 3 bant bilardo oyuncusudur.

1994'te ilk Dünya Bilardo Şampiyonluğunu kazanan Saygıner, dünyada "Mr. Magic" (Bay Sihir) ya da "The Turkish Prince (Türk Prensi)" lakaplarıyla tanınır. Türkiye'de bilardonun federasyon haline gelmesini sağlayan kişidir. Hollanda liginde 9 yıl, Portekiz liginde 3 yıl profesyonel oyunculuk yapan Saygıner, bilardo literatürüne "Semih Saygıner Magic Shots" (Semih Saygıner'in Sihirli Vuruşları) olarak geçmiş 42 özel vuruş tekniğine sahiptir ve bu oyunun dünyadaki en önemli isimlerinden biridir.

Saygıner, 12 Kasım 1964'te Adapazarı'nda dünyaya geldi. Babası terzi Faruk Bey, annesi Süreyya Hanım idi. 1978'de gerçekleşen bir trafik kazasında anne ve babasını kaybetti. Anne ve babasının ölümünün ardından lise öğrenimini yarıda bıraktı. 16 yaşında bilardo oynamaya başladı.

İlk dünya şampiyonluğu 1994’te

17 yaşındayken arkadaşı Tezcan Şen'in ikna etmesiyle İstanbul Şampiyonası'na katıldı ve birinci oldu. Bir süre ulusal şampiyonalarda Bora Karatay'ın arkasından Türkiye ikincisi oldu; ilk defa 1987'de Türkiye şampiyonluğunu elde etti. İstanbul'da bir bilardo salonu açarak yüzlerce kişiye bilardo dersi verdi. 1991 German Open ve 1991 İstanbul Efes Pilsen Grand Prix dokuzuncusu ve 1992 yılında Berlin'de, dünya şampiyonu Raymond Ceulemans'ı 3-0 mağlup ettiği turnuvada dünya sekizincisi oldu.

1994'te ilk dünya bilardo şampiyonluğunu kazanan Saygıner, sonrasında defalarca dünya şampiyonu olmuş ve sayısız başarılara imza atmıştır. Her birinde büyük emek olan bu başarıları yazının son bölümünde listeliyorum. Şimdi gelelim Semih Saygıner’in vermiş olduğu önemli derslere.

Tembelliğe karşı koymanın önemi

https://www.instagram.com/reel/C2aHNlGozhF/?igsh=cGNmaXUzYWxyaXJo linkinden de izleyebileceğiniz röportajında Semih Saygıner şu dersi veriyor:

Tembelliğine karşı koy.

Harekete geç.

Hayat sana gelmiyor, sen hayata git!

İstediğini al.

Hayattan talebi olan insanlar, harekete geçer.

Semih Saygıner’in bunca dünya çapındaki başarısının tesadüf olmadığını da bu söyleminden anlayabiliyoruz. 16 yaşında anne ve babasını vahim bir kazada kaybettikten sonra kendi başına hayat mücadelesi vermeye başlayan, kahvehanede çalışırken bir yanda bilardoda saatlerce mesai harcayıp en iyi duruma gelen ve kendini geliştirmek için tüm imkânsızlıklarına rağmen İngilizce dersi alıp yabancı dilini geliştirmeye çalışan birinden bahsediyoruz. Her gün büyük bir çabayla yavaş yavaş örerek oluşturduğu hayat onu nerelere getirdi. Uluslararası arenada kendi alanında Bay Sihir lakabıyla anılan ve bilardo camiasında çok farklı bir yeri olan biri haline geldi. Tam da hayal ettiği gibi. Aynı Semih Saygıner, bilardoya uzun bir süre ara verdikten sonra 10 yılı aşkın bir süre sonra tekrar çalışmaya koyulup tekrar dünya şampiyonluğunu ilan etti.

Al, düzelt, güzelleştir

Atatürk’ün "Yalnız tek bir şeye ihtiyacımız vardır, çalışkan olmak." sözü de Semih Saygıner’in vermek istediği dersi teyit ediyor.

İnsan kendi hedeflerine doğru çok çalışırsa kendi kaderini çizer. Buna dair de bir başka güzel sözü var Semih Saygıner’in. Diyor ki "Boş bir tuvalin var, boya veriyorlar. Önce senin adına başkaları boyuyorlar. Bazen çoook kötü boyuyorlar... Hâlâ boyan var, hâlâ zamanın var. Al, düzelt, güzelleştir. Senin hayatın. Sen boya! Başkaları boyamasın."

Öyleyse siz ne bekliyorsunuz? Hedef belirleyin, başkalarına aldırmadan kendi tuvalinizi boyamaya başlayın ve çok çalışarak hayatınızın akışını tayin edin.
 


Semih Saygıner’in tarihe geçen başarıları:

1994 Dünya Kupası şampiyonu (Gent-Belçika)

1994 Olimpiyat Meşalesi ödülü (İstanbul-Türkiye)

1994 Dünya Kupaları serisi üçüncüsü (6 ayak)

1995 Kore açık üç bant turnuvası şampiyonu (Suwon-Kore)

1995 Mersin uluslararası turnuva şampiyonu (Mersin-Türkiye)

1996 Mersin uluslararası turnuva şampiyonu (Mersin-Türkiye)

1998 Dünya Kupası şampiyonu (Göynük-Türkiye)

1998 Dünya Kupası ikincisi (Antwerp-Belçika)

1998 Hollanda Uluslararası Turnuvası şampiyonu (Zundert-Hollanda)

1999 Dünya Kupası ikincisi (Las Vegas-ABD)

1999 Amerika Açık Üç Bant Turnuvası şampiyonu (San Jose-ABD)

1999 Hollanda Grand Prix şampiyonu (Barendrecht-Hollanda)

1999 Avrupa şampiyonu (Porto-Portekiz)

2000 Dünya Kupaları serisi (5 ayak) ikincisi

2000 Danimarka Açık Üç Bant Turnuvası şampiyonu (Danimarka)

2000 Amerika Açık Üç Bant Turnuvası şampiyonu (Boston-ABD)

2000 Amerika Açık Üç Bant Turnuvası şampiyonu (Atlanta-ABD)

2000 Meksika Açık Üç Bant Turnuvası şampiyonu (Mexico city-Meksika)

2000 Metropol Elmas Kupası şampiyonu (Antwerp-Belçika)

2000 Avrupa Şampiyonası ikincisi (Madrid-İspanya)

2000 Dünya Kupası şampiyonu (Bogota-Kolombiya)

2000 Yunanistan Açık Üç Bant Turnuvası şampiyonu (Atina-Yunanistan)

2000 Japonya Kupası şampiyonu (Tokyo-Japonya)

2001 Dünya Kupası şampiyonu (Bogota-Kolombiya)

2001 Metropol Elmas Kupası şampiyonu (Antwerp-Belçika)

2002 Avrupa Kulüpler şampiyonu (Hollanda Ligi Vanwanrooij bilardo takımı ile) (Oporto-Portekiz)

2002 Japonya Kupası şampiyonu (Tokyo-Japonya)

2003 Dünya Kupası şampiyonu (Las Vegas-ABD)

2003 Dünya şampiyonu (Valladolid-İspanya)

2003 Dünya Milli Takımlar Şampiyonası şampiyonu (Tayfun Taşdemir'le birlikte) (Almanya)

2003 Zaman gazetesi yılın sporcusu özel ödülü (İstanbul-Türkiye)

2004 Dünya Milli Takımlar Şampiyonası şampiyonu (Tayfun Taşdemir'le birlikte) (Viersen-Almanya)

2004 Dünya Kupası şampiyonu (Atina-Yunanistan)

2004 Dünya Kupaları serisi (5 ayak) ikincisi

2004 Dünyada yılın oyuncusu ödülü (Antwerp-Belçika)

2004 Süper Kupa şampiyonu (Antwerp-Belçika)

2004 Milliyet gazetesi yılın sporcusu özel ödülü (İstanbul-Türkiye)

2005 Avrupa Kulüpler Şampiyonası bronz madalya (Portekiz ligi FC Porto takımı ile) (Fransa)

2005 Dünya Oyunları bronz madalya (Duisburg-Almanya)

2006 Avrupa Şampiyonası gümüş madalya

2006 Avrupa Kulüpler Şampiyonası ikinciliği

2016 Millî Takımlar Dünya Şampiyonası ikinciliği (Lütfi Çenet ile birlikte)

2016 Dünya 3 Bant Bilardo Şampiyonası üçüncülüğü (Bordeaux-Fransa)

2018 Dünya Milli Takımlar Şampiyonası üçüncülüğü (Viersen-Almanya)[15]

2018 Dünya Kupası üçüncüsü (Fransa)

2018 Dünya Kupası ikincisi (Belçika)

2018 Dünya Şampiyonası üçüncüsü (Mısır)

2021 Dünya Şampiyonası şampiyonu (Mısır)

2023 Dünya Milli Takımlar Şampiyonası şampiyonu (Tayfun Taşdemir ile birlikte) (Viersen-Almanya)

İlginizi Çekebilir
Yorumlar ( 0 )
Bu yazı hakkında ilk yorumu siz yapın...
Yorumlarınız için