Seyircisiz derbiye hileyle fanatikleri sokma zihniyeti

Pandeminin çok ciddi bir döneminde, üstelik kutsal konumdaki sağlık çalışanlarına özgü izin kullanılarak localara yaklaşık 2.000 fanatik yerleştirilmesi, maç boyunca ettikleri ağza alınmayacak küfürler; federasyon başkanının “deneme yaptık” demesi ve Fenerbahçe başkanının sessizliği, Türk futbolunun geldiği noktayı geçen haftaki derbide gözler önüne serdi.

Geçen hafta sonu oynanan Türkiye’nin en büyük derbisinde hayatımız boyunca yaşadığımız en geniş çaplı afet olan Covid-19 salgınının olduğu bir dönemde, pandeminin en büyük savaşçısı ve hayatımızda kutsal bir konumda olan sağlık çalışanlarının iznini kullanarak ve bir şifre numarasıyla en az 2.000 taraftar localara yerleştirildi. Bu taraftarlar içinde maç boyunca rakip takımın bütün değerlerine ağza alınmayacak küfürler eden bazı fanatikler vardı. Federasyon başkanı “deneme yaptık” diyor, Fenerbahçe başkanı da olaylarla ilgili sessiz. Türk futbolunun neden geriye gittiğini bu derbide net bir şekilde görmüş olduk.

İçinde yaşadığımız toprakların kanseridir bu kontrol dışı hırs. Kontrol dışı hırsın körüklediği fanatikliği Türkiye’nin en zengin ailesinde de, en fakir mahallelerinde de gözlemleyebilirsiniz. Akıl ve mantığın dışına çıkarak ego tatminleri için sürekli ‘benim istediğim olsun, benim dediklerim dinlensin, benim takımım kazansın’ ihtirasında olan bu zihniyet, ‘emele ulaşmak için her yol mubahtır’ kafasını yaşıyor. Bu da başta kendilerini ve yakın çevrelerine, sonra da dalga dalga tüm yurda zarar veriyor.

Tam bir fiyasko!

Bu söylediklerimin yakın zamanda en çarpıcı örneğini geçen hafta sonu oynanan derbide yaşadık. Türkiye’nin en büyük takımlarından Galatasaray ve Fenerbahçe arasında, özellikle “biz Galatasaray’ı kendi sahamızda her zaman yeneriz” iddiasıyla iyice gerginleştiği Fenerbahçe’nin sahasında oynanan derbi tam bir fiyaskoydu.

Olaylar tam şu şekilde gelişti: Seyircisiz oynanan maça sağlık çalışanı izniyle ve Fenerbahçe’nin kuruluş yılı olan 1907’yi söyleyerek giren Fenerbahçeli taraftarlar localara dolduruldu. Tam rakam belli olmadığı için en az 2.000 taraftar demekle yetiniyoruz. Bu kalabalık taraftar kitlesi loca dediğimiz odacıklara doldurulunca da aşağıdaki gibi bir manzara ortaya çıktı:

Resim

Bu fanatik taraftar kitlesi maç boyunca Galatasaray’ın teknik direktörü Fatih Terim’e, teknik ekibine, futbolculara ve Galatasaray’a ağza alınmayacak küfürler etti. Bu küfürleri ve tezahüratları televizyondan hepimiz duyduk. Olaylar maç sonunda da devam etti. Fenerbahçe’nin amigosu Rambo lakaplı Okan Galatasaray’ın yöneticisi Abdurrahim Albayrak’a röportaj vermeye hazırlandığı sırada saldırdı. Korumalar tarafından uzaklaştırılınca da başına gelecekleri anlayıp (yaptığı suç, ciddi cezası var) “Beni çok kötü tartakladılar” diye ağlayıp sızlamaya başladı.

Sanki hiçbir şey olmamış gibi

Fenerbahçeli yönetici ve taraftar kitlesinin, binlerce fanatiğin illegal şekilde tribünde yerlerini alıp küfür etmelerini ve amigolarının Galatasaray yöneticisine saldırmasını hiç üstlerine almayıp; iptal edilen gollerini ve maç sonu Galatasaray’ın sevincini dillerine dolamaları da durumun ne kadar vahim olduğunu gösteriyor.

Tüm bu olaylarla ilgili federasyon başkanı da bir spor kanalında şunları söyledi (bkz: https://www.hurriyet.com.tr/sporarena/tff-baskani-nihat-ozdemirden-derbi-aciklamasi-41735018):

"Fenerbahçe-Galatasaray derbisinde tribünde Covid-19 aşısı yaptırmış 150 sağlık çalışanı vardı. Bu uygulama derbiye özel deneme amaçlıydı. Ancak maçta yaşanan olumsuz olaylardan dolayı tekrarlamayacağız. İnsanlar stada geliyor küfür ediyor. Ayıp değil mi! Derbide yaşananlarla ilgili elimizde temsilci raporları var. Sorumluları pazartesi günü Disiplin Kurulu'na sevk edeceğiz. İster kulüp olsun, isterse şahıs olsun ceza vermekten asla çekinmeyeceğiz."

Caydırıcılıktan uzak bir ceza

Bu konuşmadan sonra Federasyon Fenerbahçe’ye aşağıdaki cezayı yazdı (bkz: https://www.sabah.com.tr/spor/futbol/2021/02/11/son-dakika-pfdkdan-fenerbahceye-para-cezasi):

Profesyonel Futbol Disiplin Kurulu (PFDK), Fenerbahçe - Galatasaray maçında Fenerbahçe taraftarlarının ve mensuplarının sebep olduğu saha olayları nedeniyle 72 bin TL, maske takma zorunluluğuna uymamalarından dolayı talimatlara aykırılık nedeniyle de 24 bin TL olmak üzere toplamda 96 bin TL para cezası verdi.

Federasyonu başkanına ve yönettiği federasyona şunları sorarlar:

1) 150 sağlık çalışanı denemesini Fenerbahçe-Galatasaray maçında mı yapmaya karar verdiniz? Bu maç dışında Galatasaray’ın stadında oynanan Galatasaray-Fenerbahçe derbisi dâhil en az 30 maçta deneme şansınız vardı, neden deneme için özellikle Fenerbahçe’nin stadında oynanan Fenerbahçe-Galatasaray maçı seçildi?

2) Bu maç oynandıktan sonra neden hemen kaldırmaya karar verdiniz? Bana göre gerçek sağlık çalışanları böyle bir motivasyonu hak ediyor. Kaldı ki insanların hayatını kurtarmaya kendini adamış insanlar da zaten böyle fütursuzca küfür etmez.

3) Tribünde neden 150’nin çok üzerinde, binlerce kişi vardı?

4) Küfür eden binlerce taraftarın sebep olduğu saha olayları için 72 bin TL sizce caydırıcı mı?

5) Sağlık çalışanları hayatlarını tehlikeye atarak görevlerini yaparken onların içine binlerce Fenerbahçe taraftarı karıştırarak maç izletmek nasıl bir mantıktır? Bu taraftarların arasında maske takmayanlar da çok sayıdaydı. Maske takıp, rahat küfür edebilmek için maskeyi aşağıya indirenler de vardı.

6) Açık alanda binlerce taraftarın maç boyunca ağza alınmayacak küfürler etme imkânı verenlere 72 bin TL gibi komik bir ceza verirken kendi soyunma odasında isim belirtmeden küfürlü tezahürat yapan Galatasaraylı Arda’ya 2 maç men cezası ve 13 bin lira para cezası vermek adaletsiz olmuyor mu? Bu arada Arda’nın yaptığını tasvip etmediğimi de belirtmek isterim. O da ayıp etmiş. Ancak bu iki durumu kıyasladığınızda ciddi bir adaletsizlik var.

Ali Koç’un tutumu ve soru işaretleri

Ali Koç başkan olarak seçildiğinde “Ali Koç’a dost tavsiyeleri” başlıklı bir yazı kaleme almıştım. Bu yazıyı https://www.serhansuzer.com/tr/ali-koca-dost-tavsiyeleri linkinde bulabilirsiniz. O günden bugüne köprünün altından çok sular aktı ve maalesef bu yazıdaki tavsiyelerimin ve temennilerimin hiçbiri gerçekleşmedi. Bu maçta da Ali Koç yaptığı hataları devam ettirdi, hatta derinleştirdi. Ali Koç’un maç değerlemesine baktığınızda da bu vahim olaylar sanki hiç olmamış gibi onlara değinmedi. Bunun yerine Fenerbahçelilere göre ofsayt olmayan, bilgisayar sistemine ve Fenerbahçeliler dışındakilere göre ofsayt olan bir gol pozisyonuna ve Galatasaray futbol takımının maç sonunda sevincine kafayı takmasını hayretle dinledik (bkz: https://www.fenerbahce.org/haberler/futbol/2021-tr/2/baskanimiz-ali-koc-galatasaray-macinin-ardindan-konustu). Ali Koç’a da şunları sorarlar:

1) Stattan sorumlu yöneticiniz kim?

2) Bu yöneticiniz (1907 şifresiyle içeri girme) bu organizasyonu kimlerle yaptı?

3) Bu yaptıkları organizasyondan haberiniz var mıydı?

4) Varsa neden Fenerbahçe başkanına yakışacak bir tavırla buna engel olmadınız?

5) Yoksa kendi yöneticilerinize hâkim olamıyor musunuz?

6) Hemen yanı başınızda edilen küfürler sizi rahatsız etmedi mi? Fenerbahçe’nin imajı böyle mi olmalıdır?

Kontrol dışı hırs ve küçük hesaplar

Tüm bunları yaşadıktan sonra Türk futbolunun neden sürekli gerilediğini anlıyor musunuz? Hayatta tek amacı şampiyon olmak olan ve bunun için de her yol mubahtır diye düşünen zihniyetlerle Türk futbolu bir arpa boy yol kat etmez. Bu maçta yaşananlar kontrol dışı hırsı olan insanların küçük hesaplarından ibaret. Hesap çok basit:

Ciddi bir tezahürat yapabilecek kitleyi sahtekârlıkla içeri sok. Onlar da küfür ederek karşı takımı gersinler ve psikolojilerini bozsunlar. Kendi egolarını tatmin etsinler (biz adama böyle hakaret ederiz diye). Böylelikle takımları avantaj elde etsin.

Fenerbahçeli birçok dostum var. Aklıselim olanları eminim bu olaylardan rahatsızlık duymuşlardır. Onların seslerinin daha çok çıkma zamanı ve bu olan bitene tepki göstererek takımlarını da aklıselime ulaştırmaya çaba göstermeleri gerekiyor.

Ortaya koyulması gereken vizyon

Bu sadece Fenerbahçeliler için değil tüm takımlar için geçerli. Tek maçı kazanmak veya tek şampiyonluk elde etmek için her yolu denemek yerine uzun vadeli plan yapıp bir vizyon ortaya koymak gerekiyor. Türk Futboluyla ilgili birçok yazı kaleme aldım. Bunlardan “Türk Futbolu’nun değişmeyen ezikliği” (https://www.serhansuzer.com/tr/turk-futbolunun-degismeyen-ezikligi) yazısında bu vizyondan bahsetmiştim. Yapılması gerekenleri, açıklamalarını eklemeden aşağıda sıralıyorum. Detaylarını dilerseniz yazının linkine girip okuyabilirsiniz:

1) Master Plan

2) İletişim

3) Altyapı 

4) Ekonomik durum

5) Liyakat

6) Eğitim

7) Seyirci

8) Kulüp ve federasyon yöneticilerine belli dönem başkanlık

9) Doğru transferler

10) Teknik Direktör

Türk futboluyla ilgili bu kadar yazı yazmamın da sebebi memleket sevgisinden kaynaklanıyor. Türk futbolu sadece bir spor branşı değil, aynı zamanda memleketin de aynasıdır. Ne kadar kalkınır, nefret yerine sevgi ortamı oluşursa memlekette de bunun yansımasını bire bir görebiliriz.

İlginizi Çekebilir
Yorumlar ( 0 )
Bu yazı hakkında ilk yorumu siz yapın...
Yorumlarınız için